Tuesday, 14 May 2013

MUKA BARU EXCO KEDAH BAKAL DILANTIK !! #BNKEDAH #HANYADIKEDAH

Seramai lapan Adun Kedah dijangka mengangkat sumpah jawatan Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) yang baru, di Istana Anak Bukit, Rabu ini.

Majlis angkat sumpah jawatan dijadualkan berlangsung di hadapan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Tan Sri Tunku Annuar Sultan Badlishah sekitar 10 pagi.

Difahamkan, semua lapan Adun terbabit belum pernah dilantik ke jawatan itu termasuk empat daripada mereka adalah wakil rakyat penggal pertama.

Kerajaan negeri sebelum ini melantik 10 exco memegang pelbagai portfolio namun, terdapat desas-desus mengatakan hanya lapan exco dilantik dalam pentadbiran kali ini.Ini berikutan pendirian MCA untuk tidak meletakkan wakil rakyat parti itu dalam kerajaan negeri kerana prestasi buruk pada PRU13 selain tiada calon MIC Kedah yang menang pilihan raya umum itu.

Daripada 21 wakil rakyat Barisan Nasional (BN) Kedah, hanya Adun Bakar Bata, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah dan Adun Bukit Lada, Datuk Ahmad Lebai Sudin berpengalaman sebagai exco.

Tidak mustahil, Menteri Besar, Datuk Mukhriz Mahathir bakal mewujudkan jawatan khas setaraf exco bagi mewakili kaum Cina dan India.

Mukhriz juga dikhabarkan telah memilih barisan kabinet beliau ketika pertemuan tertutup dengan semua wakil rakyat BN di Wisma Darul Aman, semalam.

Difahamkan, Adun yang terpilih sudah dimaklumkan secara tidak rasmi, sehingga pengumuman rasmi Rabu ini.

Adun yang dijangka membarisi kabinet Kedah ialah Adun Guar Chempedak, Datuk Dr Ku Abdul Rahman Ku Ismail yang berpengalaman dalam sektor korporat, selain pernah memegang jawatan Pengarah Urusan Kumpulan Bina Darulaman Berhad (BDB) dan Pengerusi Majlis Gagasan Badan Ekonomi Melayu (Gabem) negeri dijangka mengisi portfolio industri.

Adun Ayer Hangat, Mohd Rawi Abdul Hamid yang mampu bertutur dan menulis dalam bahasa Arab, Siam selain bahasa Inggeris pula bakal memegang portfolio pelancongan.

Adun Sungai Tiang, Datuk Suraya Yaacob yang memasuki penggal ketiga perkhidmatan disebut-sebut layak memegang portfolio wanita dan keluarga.

Adun Belantek, Datuk Mohd Tajuddin Abdullah dikatakan bakal memegang portfolio luar bandar manakala, Adun Tanjung Dawai, Datuk Tajul Urus Mat Zain (pendidikan).

Muka baharu yang mendapat perhatian Mukhriz termasuk Adun Kuala Nerang, Badrol Hisham Hashim yang diuarkan memegang portfolio perumahan dan kerajaan tempatan manakala Adun Jitra, Amiruddin Omar bakal memegang portfolio belia dan sukan.

Adun Bandar Baharu, Datin Noor Sabrina Mohd Noor juga ahli biologi dikatakan tersenarai untuk portfolio teknologi maklumat.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

REJIMEN PEJUANG MAYA DIRAJA

Popular Posts

Followers

Blog Archive