Saturday 5 July 2014

CINA DAPIG MAKIN MELAMPAU !! GELAR POLIS " PUKIMAK "
Aksi biadap dan kurang ajar kaum cina di Malaysia terhadap anggota PDRM bukan satu perkara baru, bahkan ianya semakin menjadi jadi kebelakangan ini..

Inilah padahnya bila mereka mereka ini diberi muka.. Langsung tiada adab.. Yang bangsa cina ini tahu nak langgar undang undang sahaja..

Baca report dibawah

AL FATIHAH !! BIDUANITA NEGARA DATUK SHARIFAH AINI KEMBALI KE RAHMAHTULLAHBiduanita Negara, Datuk Sharifah Aini atau lebih mesra dengan panggilan Kak Pah meninggal dunia awal pagi Sabtu di Pusat Perubatan Pakar Damansara.

Allahyarham yang berusia 61 tahun menghembuskan nafas terakhirnya pada pukul 1.26 pagi akibat jangkitan pada paru-paru.

Jenazah akan dibawa ke Masjid At Taqwa selepas solat Subuh dan dijangka dikebumikan di Tanah Perkuburan Bukit Kiara sebelum solat Zohor.

Friday 4 July 2014

NGERI !! ANGGOTA ATM MAUT KERETA KEBAL TERBALIKSebuah kereta perisai milik Angkatan Tentera Malaysia (ATM ) yang dinaiki empat anggota tentera terbalik di Kilometer 232 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah Selatan berhampiran Kuala Kangsar, di sini lewat petang semalam.

Difahamkan dalam kejadian kira-kira jam 6.40 petang itu, dua anggota tentera maut manakala dua lagi cedera parah.

KERAJAAN KEDAH TUNJUK FAKTA PEMBINAAN AIRPORT BARU


Kerajaan negeri Kedah telah mengemukakan fakta-fakta serta justifikasi berhubung cadangan pembinaan lapangan terbang antarabangsa di negeri ini kepada Unit Perancang Ekonomi (EPU), Jabatan Perdana Menteri.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, walaupun masih terlalu awal untuk membincangkan perkara itu, pihaknya akan melihat dan membincangkan tentang bagaimana untuk merealisasikan cadangan itu.

"Ia (pembinaan lapangan terbang) memerlukan perbincangan lanjut tentang keperluan dan implikasinya. Bukan sahaja dari segi kewangan tapi tentang kewujudan infrastruktur lain sedia ada di Malaysia, juga perlu melihat dari segi konsep pembangunan bagaimana perlu dibiayai," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas mengadakan kunjungan hormat dan memberikan taklimat berhubung program pembangunan Rancangan Malaysia ke-11 (RMK-11) di pejabat Menteri Besar Kedah di Wisma Darul Aman

Sementara itu,Menteri Besar YAB Dato Seri Mukhriz berkata kerajaan negeri mengalu-alukan pendekatan yang diambil EPU yang mengadakan perbincangan dengan semua pihak berkepentingan seawal 18 bulan sebelum pembentangan RMK-11.

"Kedah sudah kemuka beberapa cadangan yang selalu kita selalu sebut iaitu tentang lapangan terbang antarabangsa, lebuh raya dan pelabuhan di Kuala Kedah dan lain-lain.

"Kita berminat dengan taklimat EPU mengenai RMK-11 dan kita nak selaraskan perancangan bagi Kedah supaya seiring dengan apa yang dirancang kerajaan pusat," katanya.


Thursday 3 July 2014

MAJLIS KONSULTANSI PERPADUAN NEGARA MILIK PEMBANGKANG- BEKAS KETUA HAKIM NEGARA
Bekas Ketua Hakim Negara Tun Abdul Hamid Mohamad menolak tawaran menjadi Pengerusi Majlis Konsultasi Perpaduan Negara (MKPN) kerana khuatir diperalat oleh pihak yang berkepentingan dalam MPKN yang sentiasa mencari peluang memperkukuh kedudukan dan menghakis hak orang Melayu dan kedudukan Islam serta anak negeri Sabah dan Sarawàk.

Ikuti luahan beliau tentang Majlis Konsultansi Perpaduan Negara.

"Jika ada satu keputusan yang saya buat dalam beberapa bulan lepas yang semakin terbukti bahawa ia adalah betul, ianya adalah keputusan saya untuk menolak tawaran untuk menjadi Pengerusi Majlis Konsultansi Perpaduan Negara (MKPN) atau lebih dikenali dalam Bahasa Inggerisnya sebagai National Unity Consultative Council (NUCC)."

"Saya menolak tawaran itu kerana saya khuatir saya akan menjadi alat untuk memanjangkan tuntutan-tuntutan pihak-pihak tertentu yang senentiasa mencari peluang untuk menguatkan kedudukan mereka dengan menghakiskan hak-hak orang Melayu dan anak-anak negeri Sabah dan Sarawak dan kedudukkan agama Islam, sambil mengekalkan hak-hak mereka. Saya takut kiranya saya akan menjadi 'pengkhianat' kepada bangsa Melayu dan agama Islam."

"Saya berbuat demikian sebelum saya mengetahui komposisi dan nama ahli-ahli MKPN. Apabila saya melihat komposisi dan nama ahli-ahli saya lebih yakin bahawa keputusan saya itu adalah betul. Besar kemungkinan MKPN akan menjadi saluran untuk pihak-pihak yang mendokong program parti-parti pembangkang, terutama sekali DAP dan PKR (manakala PAS, seperti biasa akan menurut sahaja) dan ahli-ahli Melayu/Islam tidak akan dapat mempertahankan kedudukan yang diperuntukkan dalam Perlembagaan Persekutuan, malah ada yang tidak akan mempertahankannya kerana fahaman mereka yang 'liberal' itu".

"Ahli-ahli yang terdiri daripada anak-anak negeri Sabah dan Sarawak, terutama sekali yang beragama Kristian, yang kurang senang denagn orang Melayu/Islam di Semenanjung kerana isu kalimah Allah, juga akan bersekongkol tanpa menyedari bahawa hak-hak mereka juga akan terhakis".

"Siapakah Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Undang-Undang dan Polisi MKPN?"

"Pengerusinya ialah YB Dato’ Dr Mujahid Yusof Rawa, Ahli Parlimen PAS Parit Buntar dan Timbalan Pengerusinya ialah Encik Lim Chee Wee (LCW), bekas Presiden Majlis Peguam. Dato’ Dr. Mujahid adalah seorang pemimpin PAS dan LCW adalah mantan Pengerusi Majlis Peguam”.

"Saya katakan bahawa Kerajaan melalui Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN), secara sengaja atau tidak, sedar atau tidak, telah menyerahkan tugas menetapkan dasar (polisi) dan menyediakan draf rang-rang undang-undang berikut kepada pembangkang".

1. Racial and Religious Hate Crime Billl;

2. National Harmony and Reconciliation Bill; and

3. National Harmony and Reconciliation Commission Bill.

"Mengapa saya kaitkan Majlis Peguam dengan pembangkang? Semua orang tahu pendirian Majlis Peguam mengenai politik tanahair."

"Terus terang saya katakan bahawa Majlis Peguam menyebelahi dan menyokong Pakatan Rakyat, terutama sekali DAP dan Keadilan. Tidak perlu saya menghabiskan ruang untuk menurunkan fakta-fakta untuk menyokong kenyataan ini".

"Walau bagaimana pun saya akan cerita satu peristiwa yang berlaku semasa saya menjadi Ketua Hakim Negara".

"Selepas PRU12, Majlis Peguam mengadakan Majlis Makan Malam Tahunannya. Untuk menjaga hubungan baik di antara Badan Kehakiman dan Majlis Peguam, saya hadir. Majlis itu tak ubah seperti majlis menyambut kemenangan parti-parti pembangkang”.

"Antara lain, Dato Ambiga, Presiden Majlis Peguam berkata:-

“Akhirnya pengundi-pengundi telah matang”.
(Soalan saya: Adakah pengundi hanya matang apabila mereka mengundi pembangkang, khususnya DAP dan Keadilan?) Encik Cecil Rajendra, peguam-penyair dari Pulau Pinang itu, menulis sebuah puisi memuji peguam-peguam yang memenangi pilihanraya atas tiket DAP dan Keadilan.

"Sebelum membaca puisinya, beliau memanggil mereka naik ke pentas dan mengisytiharkan mereka sebagai “Our heroes”. Itulah majlis rasmi Majlis Peguam yang menjemput Ketua Hakim Negara sebagai dif kehormat!"

"Saya berfikir sama ada hendak meninggalkan majlis itu atau tidak, tetapi kerana tidak mahu membuat heboh, saya sabar juga. (Mungkin itu salah satu kelemahan orang Melayu: Orang Melayu terlalu sensitif terhadap perasaan orang lain sehingga orang lain tidak perlu sensitif terhadap perasaan mereka.)"

"Saya difahamkan bahawa LCW dan Andrew Khoo (Pengerusi Jawatankuasa Hak Asasi Manusia Majlis Peguam dan seorang aktivis COMANGO) terlibat dalam menyediakan draf ketiga-tiga rang undang-undang itu. Malah saya percaya bahawa firma guaman merekalah yang membuatnya. Naskah awal yang saya terima melalui email tertera kata-kata “Prepared by Bar Council”. Saya juga membandingkan kedua-dua set rang-rang undang-undang itu. Banyak peruntukan kedua-dua set itu serupa, seksyen demi seksyen."

"Apa salahnya jika pembangkang dilantik menjadi Pengerusi dan Timbalan Pengerusi Jawatankuasa itu? Ia bererti, paling kurang, bahawa setelah BN berhempas pulas untuk memenangi PRU 13, ia mengenepikan pengundi-pengundinya untuk mengambil hati pembangkang. Jika demikian untuk apa penyokong-penyokong BN terutama sekali UMNO berkerja keras untuk memberi kemenangan kepada UMNO dan BN? Pembangkang pula tidak perlu berkerja keras untuk menang, sebab jika ia kalah sekalipun ia akan dapat menyerapkan rancangannya untuk dilaksanakan juga."

"Apa salahnya jika Majlis Peguam yang menggubal draf awal? Saya katakan, apabila diberi peluang Majlis Peguam semestinya akan menggubal seperti yang dikehendakinya, sesuai dengan kehendak parti-parti yang disokongnya ia itu DAP dan Keadilan. Hal seperi ini pernah berlaku semasa saya menjadi Ketua Hakim Negara. Majlis Peguam telah menggubal Rang Udang-Undang Pelantikan Hakim-Hakim. Draf itu dibawa kepada Perdana Menteri (pada masa itu) oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (pada masa tu), Dato Zaid Ibrahim. Kerana ia melibatkan Badan Kehakiman, saya diberi satu salinan."

"Ringkasnya, mengikut draf itu Suruhanjaya itu akan menentukan siapa yang akan dilantik menjadi Hakim dan siapa yang akan naik pangkat sehingga menjadi Ketua Hakim Negara. Dalam draf Majlis Peguam itu, majoriti ahli-ahli Suruhanjaya itu adalah peguam-peguam. Ertinya penguam-peguamlah yang akan menentukannya. Saya membantahnya. Antara lain, saya berkata: “Jika Rang Undang-Undang ini diluluskan, Hakim-Hakim akan melutut kepada peguam-peguam.” Akhirnya, rang undang-undang itu dipinda dan peruntukan mengenai ahli-ahli yang terdiri daripada peguam-peguam dikeluarkan."

"Tidakkah kita belajar dari kesilapan itu? Atau, dalam hal ini, adakah ia disengajakan, cuai, atau kerana tidak atau tidak dapat berfikir?

Saya difahamkan bahawa LCW, bersama-sama Christopher Leong (Presiden Majlis Peguam ) dan Andrew Khoo telah pun turun padang untuk mempromosikan agenda mereka."

"Seperti yang ditegaskan oleh MKPN, rang-rang udang-undang itu berada di peringkat rundingan. Walaupun ia masih di peringkat rundingan, soalan saya ialah mengapa pembangkang, termasuk Majlis Peguam dan COMANGO diminta, dibenarkan, dibiarkan untuk menetapkan dasar dan menggubalnya, sedangkan mereka mempunyai agenda sendiri? Mengikut amalan biasa, apabila Kerajaan hendak membuat sesuatu undang-undang, Kerajaan (Kementerian atau Jabatan) akan terlebih dahulu membuat keputusan-keputusan dasar."

"Selepas itu Kementerian/Jabatan akan mengarahkan Jabatan Peguam Negara (melalui pegawai-pegawainya di Kementerian atau Jabatan itu.) Tugas Peguam Negara adalah untuk menggubal seperti yang dikehendaki oleh sesuatu Kementerian atau Jabatan. Mengapa amalan itu tidak diikuti? Dalam hal ini, adalah amat menghairankan mengapa jawatankuasa itu bukan sahaja diberi tugas untuk mendraf rang-rang undang-undang, tetapi juga untuk menetapkan dasar mengenainya. Peguam Negara pun tidak tidak diberi tugas seperti itu."

"Perlu ditegaskan bahawa saya tidak menentang pihak pembangkang dirunding mengenai rang-rang udang-undang itu. Tetapi, janganlah sampai menyerahkan penentuan dasar dan penggubalan kepada mereka. Mereka tentu sekali akan menetapkan dasar akan menggubal mengikut kehendak mereka. Ini kita dapat lihat daripada kandungan draf rang-rang undang-undang tersebut.

Kerajaan BN, terutama sekali UMNO dan juga PAS akan bertanggungjawab jika undang-undang itu diluluskan dan ia akan menghakis hak-hak orang Melayu dan kedudukan agama Islam."

"Pemimpin-pemimpin anak negeri Sabah dan Sarawak juga tidak akan terlepas daipada tanggungjawab itu".

Wednesday 2 July 2014

KLIP VIDEO VISIT MALAYSIA BUAT @NAJIBRAZAK TERUJAVideo muzik rasmi terbaharu Tourism Malaysia 'Essence of Asia' untuk membantu mempromosi Tahun Melawat Malaysia 2014, mendapat pujian Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Video muzik selama lima minit itu yang memaparkan keajaiban keindahan Malaysia, daripada khazanah semula jadi hingga kepada kepelbagaian budaya negara dan lain-lain, disifatkan Najib sebagai berjaya membuatkan beliau merasai suatu keindahan luar biasa yang mempesonakan.

"Bila saya menonton video ini...saya diingatkan bagaimana bertuahnya kita hidup dalam sebuah negara yang begitu indah seperti Malaysia," katanya dalam catatan terbaharu Facebook dan akaun Twitter beliau.

Najib turun membuat pautan video muzik itu http://bit.ly/1rRO4wP.

AIRPORT KULIM ADALAH SATU KEPERLUAN UNTUK PEMBANGUNAN EKONOMI DI WILAYAH UTARA #HanyadiKedah @MukhrizMahathir


Berikutan cadangan pembinaan lapangan terbang baru di Kulim, YAB Dato Seri Hj Mukhriz Mahathir berkata Lapangan terbang yang akan dibina ini bertujuan untuk mengangkat ekonomi di kawasan wilayah utara termasuk Pulau Pinang, Perak, Kedah dan Perlis..

"Ini satu keperluan yang semakin mendesak memandangkan kapasiti di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang itu semakin sibuk, jadi jumlah penumpangnya semakin ramai dan kita tidak mahulah atas kekangan itu maka kita tidak dapat menarik ramai pelabur ke utara ini."

"Jadi sekiranya adanya Lapangan Terbang Antarabangsa yang mengendalikan urusan penumpang termasuklah penumpang yang kos rendah ini dan juga kargo, maka insyAllah ianya akan membantu untuk penumbuhan ekonomi setempat."

Tuesday 1 July 2014

AIRPORT !! PENANG PERLUKAN LEBIH TEMPAT PARKIR BUKAN LANDASAN KE DUA @cmlimguanengPenang International Airport does not need an additional runway, its senior airport manager Mohd Arif Jaafar said.

Priority, he said, should be increasing the number of aircraft parking bays from 22 aircraft stands, and expanding and upgrading facilities at the terminal.

“Instead of having another runway, priority should be given to expand and upgrade other existing facilities at the airport.

“This should be the priority,” he said when asked to comment on Chief Minister Lim Guan Eng’s proposal to add an extra runway for the airport.

RIZAB ANTARABANGSA BANK NEGARA BERJUMLAH AS$130.94 BILION
Rizab antarabangsa Bank Negara Malaysia(BNM) secara rasminya berjumlah AS$130.94 bilion sehingga akhir Mei 2014, manakala aset mata wang asing sebanyak AS$4.45 bilion.

Dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur hari ini, BNM berkata berdasarkan rizab antarabangsa Malaysia mengikut format ‘Special Data Dissemination Standard’ (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa menunjukkan pada akhir Mei, rizab Malaysia tetap boleh guna dan tiada halangan menggunakannya.

“Bagi tempoh 12 bulan akan datang, aliran keluar jangka pendek bagi pinjaman dalam mata wang asing diunjurkan sebanyak AS$267.4 juta, disebabkan oleh pembayaran balik berjadual dan pinjaman luar negeri oleh kerajaan.

#MH370 !! BUKTI BARU DAKWAAN WUJUD GANGGUAN DI KOKPIT PESAWAT
PENYIASAT nahas udara, kehilangan pesawat MH370 telah menemui bukti baharu mengenai kokpit pesawat yang berkemungkinan telah diganggu.

Satu laporan yang dikeluarkan oleh penyiasat nahas udara Australia mendedahkan bahawa pesawat Boeing 777 yang hilang mengalami gangguan kuasa misteri pada peringkat awal penerbangan, yang membuatkan pakar-pakar percaya ia boleh menjadi sebahagian daripada usaha untuk mengelak daripada dikesan radar.

Menurut laporan itu, unit data satelit pesawat telah melakukan permintaan ‘log masuk’ yang tidak dijangka kepada satelit, dalam tempoh kurang dari 90 minit semasa penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing.

Monday 30 June 2014

DS ROSMAH ZIARAH ADIK FIRDAUS
Datin Seri Rosmah Mansor menziarahi remaja orang kurang upaya, Muhammad Firdaus Dullah, 15, yang dijumpai dalam keadaan terabai di Flat Taman Semarak, Nilai baru-baru ini, di Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS) di sini, hari ini.

Ketibaan Rosmah disambut Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim dan timbalannya Datin Paduka Chew Mei Fun, isteri Menteri Besar Negeri Sembilan Datin Seri Raja Salbiah Tengku Nujumudin dan Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sembilan Datuk Dr Zailan Adnan.

Rosmah berada kira-kira setengah jam di HTJS beramah mesra dan bertanyakan perkembangan remaja itu selain menghadiahi sepasang baju Melayu biru, songkok serta hamper buah-buahan kepada Muhammad Firdaus.

Sunday 29 June 2014

MESIN KUDA !! PEMUDA UMNO WILAYAH BUKA MULUT !!! @RazlanRafii

Pemuda UMNO Wilayah menyambut baik atas pembongkaran Mingguan Malaysia terhadap kegiatan judi yang berleluasa di seluruh Negara.

Kegiatan ini dilihat seperti mempunyai lesen besar dari pihak berkuasa sehingga pelabur judi haram tidak pernah ada rasa takut untuk melabur.

Empunya premis juga sudah lali dengan tumpulnya gigi pihak berkuasa sampai tidak ada rasa gundar untuk menyewakan premis mereka untuk kegiatan judi.

Ada beberapa pihak yang perlu kita GEGAR atau dikenakan renjatan Letrik bagi membangunkan mereka, bagi menyedarkan mereka bahawa "sedar atau tanpa sedar, jabatan/kementerian kamu menghalalkan judi di seluruh Negara"

1. Pihak bekuasa tempatan seperti DBKL, MPSJ, MPPJ, dan lain-lain sudah tentu mereka ini mempunyai kuasa dalam memberi lesen perniagaan, pasukan pemantau lesen premis sudah tentu menjalankan rondaan berkala bagi pemantauan.

HOT !!! PM @NajibRazak ZIARAH HADI AWANG !! SAHIH GENG ANTI UG PANAS TENGOK GAMBAR NIEPerbezaan fahaman dan parti politik bukanlah penghalang untuk menjalinkan hubungan baik yang sesama umat Islam.

Itulah yang dapat dilihat menerusi kunjungan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke Institut Jantung Negara (IJN) untuk melawat Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang kini menerima rawatan kerana masalah kesihatan, hari ini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

REJIMEN PEJUANG MAYA DIRAJA

Popular Posts

Followers

Blog Archive