Saturday 28 June 2014

PANASS !! CEO PETRONAS KENA BALUN !!SEJAK Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Petronas, Tan Sri Shamsul Azhar Abbas membuat kenyataan kontroversi bahawa konglomerat minyak dan gas itu bukan hak milik bangsa Melayu, beberapa badan bukan kerajaan (NGO) Melayu `naik angin’.

Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa) dan Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM) antara yang awal mengecam Shamsul, sambil mendesak Presiden Petronas itu segera meletakkan jawatan kerana berbohong mengenai hak milik syarikat nasional itu.

Bangsa Melayu juga mengharapkan protes itu disahut beberapa NGO Melayu yang lain termasuk Majlis Perundingan Ekonomi Melayu Malaysia (MAPEM) diterajui Tan Sri Rozali Ismail yang dikatakan cukup obsess memperjuangkan ekonomi bangsa teras sejak awal 1990an.

Pada sidang media bersama MTEM dan Perkasa, mereka mengutuk Shamsul yang disifatkan `tidak sedar diri’ kerana mendakwa Petronas bukan hak Melayu tetapi milik rakyat Malaysia berbilang kaum.

Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali mendesak CEO Petronas itu meletakkan jawatannya sambil menegaskan sejak jawatan tersebut dipegang Shamsul, pelbagai masalah timbul terutamanya berkaitan dengan Bumiputera.

“Sewaktu pentadbiran Tan Sri Mohd Hassan Merican dahulu, tidak banyak isu dan masalah timbul,” katanya sambil menambah kenyataan Shamsul dalam The Edge seolah-olah beliau hendak menyalahkan orang lain dan cuba untuk melindungi dirinya.

Friday 27 June 2014

PANASS !! RAHMAN DAHLAN @MPKotaBelud MENGAMUK !!Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan membidas tindakkan portal Malaysiakini kerana mengeluarkan analisa berkenaan gaji barisan Kabinet baru menelan kos RM10 juta setahun dan menggambarkan ianya tinggi..

Tetapi ia disangkal oleh beliau dengan mengatakan bahawa kos itu hanyalah 0..004% daripada belanjawan tahunan Kerajaan Pusat.

MCA, GERAKAN PERLU BUKTIKAN BAHAWA PARTI MEREKA DAPAT TARIK PENGUNDI CINA SETELAH DIBERI MANDATSemalam YAB Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak mengumumkan pelantikan semula wakil MCA dan Gerakan ke dalam kabinet bagi mengimbangi serta amalan demokrasi Barisan Nasional sejak dahulu lagi..

Sebelum ini kita sudah sedia maklum bahawa kedua dua parti ini sudah bertegas tidak akan memegang jawatan dalam kabinet jika mereka gagal menarik sokongan kaum cina untuk mengundi Barisan Nasional..

Tetapi atas dasar konsep berkongsi kuasa, YAB DS PM tetap melantik wakil wakil dari parti mewakili kaum cina ini ke dalam kabinet..

Tetapi, MCA dan Gerakan harus ingat, pelantikan yang dibuat oleh YAB PM ini bukan sekadar memenuhi kouta sahaja, sebaliknya MCA dan Gerakan perlu berkerja keras untuk dapatkan kembali sokongan kaum cina terhadap BN..

Thursday 26 June 2014

KERAJAAN KEDAH TEGAS BANTERAS PENYALAHGUNAAN KETUM @MukhrizMahathir

Kerajaan Negeri Kedah akan merampas tanah-tanah yang dijadikan ladang ketum bagi mengekang penyalahgunaan air ketum dalam kalangan masyarakat negeri ini.

Semasa mengeluarkan amaran itu, Menteri Besar Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata seksyen dalam Kanun Tanah Negara memperuntukkan bahawa kerajaan negeri boleh merampas tanah-tanah yang melanggar syarat seperti tanah sawah yang dijadikan ladang ketum.

"Kerajaan negeri tidak teragak-agak merampas tanah itu jika didapati bersalah (menanam ketum) dan pemilik-pemilik tanah persendirian juga tidak terkecuali menerima tindakan sama jika menanam pokok ketum.

KERJASAMA IPDM–KERAJAAN NEGERI KEDAH BERI NAFAS BARU DALAM PENSEJARAHAN NEGERIMenyedari kepentingan sejarah dalam kehidupan terutamanya kepada generasi akan datang, Institut Pemikiran Tun Dr Mahathir Mohamad (IPDM) Universiti Utara Malaysia (UUM) mengambil inisiatif mengadakan kerjasama penyelidikan dengan Kerajaan Nnegeri Kedah untuk mendokumentasikan kembali sejarah negeri Kedah.

Hasil kerjasama penyelidikan ini akan dijadikan asas kepada penghasilan Lukisan 2 Milennia Sejarah Kedah dan ini secara tidak langsung akan memberi nafas baru dalam pensejarahan negeri Kedah.

Timbalan Pengarah IPDM, Dr Ahmad Zaharuddin Sani Ahmad Sabri berkata dalam senario dunia yang kian mencabar dan menuntut kecemerlangan dalam setiap bidang, sesebuah institusi itu tidak boleh bergerak sendirian.

#JanjiDitepati !! KERAJAAN KEDAH UMUM PEMBINAAN LITAR LUMBA BERTARAF ANTARABANGSA @MukhrizMahathir
Satu lagi janji PRU13 ditepati apabila YAB Dato' Seri Haji Mukhriz Tun Mahathir, Menteri Besar Kedah mengumumkan pembinaan Litar Lumba diatas sebidang tanah berkeluasan 50 ekar di Sungai Petani.

Pengumuman tersebut dibuat YAB Menteri Besar Kedah setelah selesai mempengerusikan mensyuarat EXCO di Wisma Darulaman


LAPORAN AUDIT !! 11 AGENSI KERAJAAN NEGERI KEDAH DAPAT ANUGERAH !! @MukhrizMahathir #KedahSerataRataJabatan Audit Negara telah menganugerahkan taraf 4 bintang kepada 11 agensi Kerajaan Negeri Kedah ujar YAb Dato Seri Hj Mukhriz Tun Mahathir Menteri Besar Kedah dalam satu sidang medianya semalam selepas mesyuarat EXCO.

Katanya lagi "Ini satu yang sangat membanggakan kami (Kerajaan Negeri) sebab tidak ada lagi sebelum-sebelum ini sesebuah negeri yang mencapai 4 bintang bagi begitu banyak sekali agensi dan jabatan".

Antara agensi kerajaan yang dianugerahkan taraf 4 bintang adalah

Wednesday 25 June 2014

SATU LAGI PEMBANGUNAN UNTUK ISLAM DI KEDAH @MukhrizMahathirInstitut Al-Quran Negeri Kedah disaran menjalin kerjasama dengan pusat-pusat pengajian awam di negara ini bagi melahirkan lebih ramai golongan profesional yang terdiri daripada huffaz (penghafal Al-Quran).

Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir berkata kerjasama itu melibatkan penerimaan pelajar institut itu untuk menyambung pengajian dalam bidang profesional seperti kejuruteraan dan perakaunan.

"Perkara ini boleh dilaksanakan dengan memperkenalkan beberapa subjek teras seperti fizik, matematik tambahan, perakaunan, bahasa Inggeris dan sebagainya yang kemudiannya boleh dipindah kredit bila menyambung pengajian di peringkat ijazah.

BETULKAH APA YANG DICERITAKAN OLEH ASAM KIPAS TENTANG IBU FIRDAUS ??
Bismillah.

Alhamdulillah, petang tadi saya dan isteri, Siti Salwa diberi keizinan Allah untuk melawat adik Muhammad Firdaus Dullah di Hospital Tuaku Jaafar, Seremban..

Pertamanya, saya mohon maaf jika post ini panjang, harap anda dapat bersabar dan baca kerana intipatinya adalah penting dan harap dapat di"share" kepada sesiapapun yang anda jumpa diluar mahupun Facebook friends list anda..

Adik OKU ini terkenal akibat berita yang tersebar luas konnonnya dia "dikurung" oleh ibunya dirumah sehingga kurus kering. Dan akibat fitnah yang berleluasa tentang betapa "zalim"nya si ibu itu,

saya rasa bertanggungjawab untuk menceritakan hal sebenar kepada kalian semua agar kalian dapat membetulkan semula persepsi anda dan tidak termakan fitnah yang telah anda baca baik daripada akhbar, TV mahupun post di Facebook....

Dan sepertimana post saya yang terdahulu, para keyboard warrior dan generasi "mohon share" bertungkus lumus untuk memaki dan menghina ibunya atas "perbuatan" tidak berhati perut oleh ibu adik Firdaus, Puan Lola.

Monday 23 June 2014

ALHAMDULILLAH !! KALIMAH ALLAH TETAP MILIK UMAT ISLAM


Mahkamah Persekutuan sebentar tadi menolak rayuan Gereja Katolik terhadap keputusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) yang melarang penggunaan kalimah Allah dalam mingguan The Herald.

Ketua Hakim Negara, Tun Arifin Zakaria yang mempengerusikan panel tujuh hakim mencapai keputusan majoriti itu, iaitu dari tujuh hakim yang bersidang empat menolak dan tiga menyokong. Keputusan muktamad 4-3.

Keputusan Mahkamah Persekutuan tadi bermakna keputusan KDN melarang The Herald guna kalimah Allah KEKAL. Gereja katolik tidak boleh merayu lagi.

Hakim-hakim yang bersidang hari ini terdiri daripada Ketua Hakim Negara Tun Arifin Zakaria, Presiden Mahkamah Rayuan Hakim Tan Sri Md Raus Sharif, Hakim Besar Malaya Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin, Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Tan Sri Richard Malanjum.

Hakim-hakim lain ialah Hakim Mahkamah Persekutuan Hakim Tan Sri Suriyadi Halim Omar, Datuk Zainun Ali dan Tan Sri Jeffrey Tan Kok Wha.

@MukhrizMahathir #HanyadiKedah !! MAAHAD TAHFIZ AL- QURAN AKAN DIJADIKAN SEBAGAI INSTITUT AL QURAN

Ucapan penuh Dato Seri Hj Mukhriz Mahathir. Berkenaan Maahad Tahfiz Al-Quran yang mahu diubah menjadi sebuah Institut.

Baca ucapan dari beliau,

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh

Salam Sejahtera
Salam Kedah Aman Makmur
Negeri Kedah Serata Rata

1. Alhamdulillah, marilah kita panjatkan setinggi-tinggi pujian dan kesyukuran ke hadrat Allah SWT kerana dengan keizinanNya, Majlis Graduasi dan Khatam Hafazan Al-Quran untuk para graduan lepasan Maahad Tahfiz Al-Quran Yayasan Islam Negeri Kedah bagi tahun 1435H/2014M berjaya diadakan dengan penuh istiadat pada pagi yang berbahagia ini.

Hadirin sekalian.

2. Manusia adalah makhluk pilihan Allah SWT yang memiliki potensi dan kemampuan yang begitu besar. Kekuatan pemikiran manusia merupakan salah satu keistimewaan yang membezakan manusia dengan makhluk yang lain. Dengan kekuatan pemikiran ia boleh menemukan dan menciptakan inovasi atau perkara-perkara baru dan kreativiti bagi memperbaiki taraf hidup dan tamadun mereka

3. Sejarah mencatatkan bahawa Islam telah mencapai zaman kegemilangan di zaman pemerintahan Khulafa’ al-Rasyidin di Madinah, zaman pemerintahan Umawi di Damsyik dan zaman kerajaan Abbasiyah di Bahgdad. Kerajaan-kerajaan ini menjalankan dasar Islam sebagai agama pembawa rahmat dan menyebarkan Islam sehingga dapat menguasai satu pertiga dunia yang meliputi Semenanjung Tanah Arab, Parsi, sebahagian Empayar Rom, Afrika Utara, Sepanyol, Perancis dan Turki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

REJIMEN PEJUANG MAYA DIRAJA

Popular Posts

Followers

Blog Archive