Sunday 9 March 2014

KISAH #MH370 HAMPIR SAMA INSIDEN ADAM AIR DAN AIR FRANCE #PrayforMH370Selain nahas Air France dari Rio De Jenario ke Paris yang menjunam ke dalam lautan Atlantik pada 1 Jun,2009...insiden hampir dengan Malaysia yang boleh jadi bahan renungan ketika menghadapi misteri MH370 ialah apa yang berlaku pada Adam Air pada 1 Januari 2007.

Adam Air ialah pesawat tambang murah terawal di Indonesia.Pada tarikh malang itu pesawat Boeing 737-400 yang membawa 96 penumpang hilang ketika dalam penerbangan dari Surabaya menuju ke Manado.

Pesawat dengan nombor penerbangan KI-574 itu menjunam ke laut Sulawesi dalam cuaca buruk.Waktu itu misteri kehilangan pesawat itu memang membingungkan.

Ia ghaib begitu sahaja tanpa dapat kesan.

Bagaimana pun sebelum hilang, juruterbang sempat melaporkan ada cross wind atau angin dari samping yang cukup kuat. Angin ini berkelajuan 130 kilometer se jam. Sejenak kemudian pesawat hilang dari radar Lapangan Terbang Makasar.Pencarian berhari-hari dilakukan.

Malah esoknya timbul khabar pesawat itu dijumpai melanggar gunung setinggi 8,000 kaki di Rangon,Sulawesi Barat.

Berita itu nyata tidak betul.

Sejak itu juga berbagai teori,spekulasi ,andaian dan desas desus timbul mengenai kehilangannya.

Sedangkan waktu itu bangkai pesawat Adam Air itu berada nun jauh di dasar laut.

Bayangkan terhempas 1 Januari dan pada 11 Januari baru secebis kecil serpihan bangkai pesawat ditemui nelayan.

Jarak waktunya 10 hari sejak hilang.

Pada 27 Ogos tahun itu baru kotak hitam pesawat ditemui di kedalaman 2,000 miter perairan Majene, Sulawesi Barat.

Kerajaan Indonesia mengerahkan 2,000 anggotanya untuk membantu gerakan mencari pesawat Boeing 737-400 itu, yang hilang itu.

Selain itu kapal dan kapal terbang juga digunakan dalam usaha mencari dan menyelamat.

Apapun setelah tujuh tahun berlalu bangkai pesawat maupun mayat penumpang belum ditemui.-agendadaily.com

7 comments:

Anonymous said...

Saya syak yg. HILANG Passport tu ejen-ejen Mossad-CIA; maka Kem. Luar kita juga harus minta siasatan terperinci terhadap dua rakyat Eropah Itali dan Austria tersebut; jgn. hanya tumpukan pd yg. 'mencuri' passport mereka! Ramai rakyat Eropah yang juga ejen ZIONIS (lihat http://www.presstv.ir/detail/2014/02/22/351741/germany-offers-to-represent-israel/, Germany offers to represent Israel in some Muslim countries, Feb 22, 2014)!
Kem. Luar diharap JANGAN membenarkan perisik Amerika/British mahupun S'pura menyiasat - kerana CIA-MI6 dan perisikan S'pura dikuasai Mossad-ZIONIS (lihat di - http://rainbowoftruth.blogspot.com/2009/09/singapore-israel-love-affair.html, THE SINGAPORE ISRAEL LOVE AFFAIR, September 2, 2009)! Baik panggil Kedutaan Russia utk. membantu - yg. punya pakar terkemuka dan bukan pengampu Barat-Zionis! Lagipun kan ada rakyat Russia yg. juga penumpang MAS itu.

Walaupun kita dalam kesedihan ini, jgn. lalai dgn. mempertahankan keselamatan agama, bangsa dan negara, dgn. memberi peluang kpd. musuh-musuh DALANG-DUA-MUKA KAPIR DAJAL mengambil peluang!

Saya syaki, kejahatan perampasan pesawat MAS kita ini, mungkin perbuatan CIA-Mossad, yg. berkaitan politik Geopolitik yg. paling dajal, dgn. tujuan, seumpama peribahasa “killing two birds with one stone” (mensasarkan Malaysia dan China dgn. sekali gus - lihat bagaimana pengganas TALEBAN dan AL-QAEDA adalah diCIPTA oleh Barat-Israel sendiri, untuk tujuan MENJATUHKAN Islam/umatnya dan untuk melaksanakan PENJAJAHAN Barat-Israel, ke atas negara-negara Islam yg. kaya minyak gas - di http://www.globalresearch.ca/fighting-al-qaeda-by-supporting-al-qaeda-in-syria-the-obama-administration-is-a state-sponsor-of-terrorism/5339728, Fighting Al Qaeda by Supporting Al Qaeda in Syria: The Obama Administration is a “State Sponsor of Terrorism”, By Prof Michel Chossudovsky, Global Research, June 19, 2013):

1. Menghuru-harakan China dan menambah kebencian pd. Islam/umatnya, oleh rakyat China dan Bukan Islam di M'sia serta seluruh dunia, kerana 'PENGGANAS' akan dituduh dari umat Islam Xinjiang kononnya. Tengoklah tuduhan si BETINABANGKAIBABIDAP!

2. Maka, Malaysia dan China akan dipaksa utk. menerima kerjasama dari Barat-Zionis, terutamanya CIA dan MI6. dan inilah yg. dimahukan si PAP-DAPBANGKAI, yg. disyaki ditaja CIA-MI6-Mossad.

3. UMNO, k'jaan Islam/Melayu dan MAS kita akan terus dipersalahkan. Bahkan rakyat Cina di China juga akan dihasut membenci BUMIPUTERA Islam/Melayu di Tanah Melayu ini.

4. MAS akan dipaksa utk. bergabung dgn. syarikat Barat-Zionis - spt. sy. penerbangan Arab-Islam yg. telah di'Barat-Zionis'kan contohnya Emirate, Qatar dan Etihad Airlines.

Saya juga berharap mana-mana pegawai k'jaan terutamanya yg. Islam/Melayu jgn. bagi lagi maklumat terutamanya di WhatsApp dan Facebook tentang maklumat peribadi yg. menyeluruh atau awam, terutamanya tentang tugasan diplomatik di luar negara dan dlm. negara juga. Facebk dan WhatsApp dikuasai Mark Zuckerberg, yg. disyaki antara Zionis plg. licik tapi plg. mrbahaya - yg. disyaki agen CIA-Mossad.

Semoga ALLAH SWT menyelamatkan penumpang MAS ini semua, INSYA-ALLAH, tapi memang sedih betul.

Makcik Sambal Belacan – PERTAHAN Islam dan umatnya, Raja-Raja Melayu/PM-TPM/UMNO/Bahasa Melayu, hak BUMIPUTERA Melayu dan BUMIPUTERA lain; dan hak orang miskin dari semua bangsa yang hormat Islam, dan bangsa dan hak Bumiputera (Bumiputera juga bermakna Pribumi/Orang Asal-Asli/Indigenous/Native/Aboriginal/First Nation).

Anonymous said...

Lega baca komen sorg hamba Allah ni..masih ada lg yg mempertahankan hak org islam n bumi putra..ALHAMDULILLAH..Kenapa la org islam malaysia ni masih tak faham2 lg agenda kafir laknattullah ni...

fafa said...

to anonymous...saya tertarik dgn komen awk...kenapa contoh keratan url yg awk bg smua tak dapat bukak..dah hilang....?,,,

maskjask said...

dasyat andaian anonymous.. tengah tulis novel ka?

Anonymous said...

To Anonymous: Saya hormati pendapat saudara/saudari, tetapi saya mohon saudara/saudari perbetulkan lah dulu penggunaan "koma" dan "tanda baca" kerana komen anda mungkin juga dilihat dari negara jiran.

Anonymous said...

Ya. Komen saudara/saudari di atas ada benarnya. Saya berharap pemimpin2 kita sudi mendengar suara rakyat seperti kita..

Unknown said...

sedih sbb ramai org dok tuduh2 pilot and co-pilot, mcm ne la perasaan keluarga pilot tu. Harap sgt makin ramai negara bagi kerjasama nak cari mh370 ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

REJIMEN PEJUANG MAYA DIRAJA

Popular Posts

Followers

Blog Archive