Wednesday 4 January 2012

BONGKAR !!! TANAH WAKAF MADRASAH SALIHIAH,BEWAK BELAAN MAHFUZ KANTOI MENIPU LAGI !!APA LAH NAK JADI DENGAN PUAK PENCACAI BELAAN PAS NI..SEBELUM NI DEPA KATA TANAH WAKAF MADRASAH SALIHIAH TU MILIK TOKWAN MAHFUZ KLIK SINI
UNTUK MAKLUMAN TANAH TAPAK MADRASAH SALIHIAH, DIWAKAFKAN OLEH KETURUNAN HAJI SAADI berasal dari YAMAN, ANAKNYA HAJI JAAFAR (1830-1910) pernah MENJADI MUFTI KEPADA SULTAN KEDAH. NAMA SALIHIAH DIambil sempena nama salah seorang anak Haji Jaafar. Nama anak HAJI Jaafar yang seorang lagi SOFIAH diabadikan pada TAMAN SOFIAH JALAN KUALA KEDAH.

Anak LELAKI kepada Haji Jaafar iaitu Haji Mohd Saad hasil perkahwinan Haji Jaafar dengan Siti HAWA pula pernah menjadi Guru Agama di Istana Sultan Kedah. dan sehinga kini waris berkenaan sudah masuk ke generasi ke 8, dan mereka semuanya sepakat untuk jihad pertahankan tanah wakaf khas ini.Syed Razak Syed Zain dan Dato Latt Shariman adalah antara waris dari susur galur keturunan Saadi ini menerusi jurai perkahwinan. Setelah dibelek buku salasilah keluarga Saadi, Mahfuz Omar tak dak pun dalam senarai..bukan dia ni anak Mamak Penang kot mai dari Madras atau Kerala. Jadikan sejarah sebagai panduan, bukan nafsu sebagai ikutan.

Salasilah Generasi Pewaris Al Saadi Pewakaf Tanah dan Madrasah Salihiah, dan dari sinilah bermulanya Institusi Mufti Sultan Kedah yang diurus tadbir oleh Jaafar Al Saadi (1830-1910)

Info dari Badan Bertindak Selamatkan Madrasah Salihiah

BACA LEBIH LANJUT DI SINI


MTK
UNTUK PUAK PENCACAI TERUTAMA SI AA KUAT KEMUT TU LEPAS NI CARI INFO YANG SAHIH SIKIT.KAN DAH TERKANTOI MENIPU..HEHEHE

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

REJIMEN PEJUANG MAYA DIRAJA

Popular Posts

Followers

Blog Archive