Monday 23 December 2013

PANASS !!! PUNCA KENAPA ALLAHYARHAM SADDAM HUSIEN BUNUH RAKYATNYA SENDIRI DIDEDAHKAN !!!Di era 80 – 90 – an , tidak ramai yang faham mengapa Presiden Iraq ketika itu, Allhayraham Saddam Hussein membunuh sebahagian rakyat di negaranya sendiri .

Berjuta-juta orang mengecam dan menyumpah serapah Saddam . Beliau ditahbiskan sebagai seorang pembunuh kejam .

Dua puluh tahun kemudian , terungkap bahawa orang – orang yang dibunuh oleh Saddam tersebut adalah penganut mazhab Syiah di negerinya . Selama lebih dari dua dekad , kenyataan itu dilindungi dan disembunyikan oleh media Barat .Sejak lama Saddam sudah tahu akan bahaya Syiah .

Di zamannya berbondong-bondong penganut Syiah dari Iran masuk ke negerinya . Jika hanya sekadar tinggal , mungkin Saddam tidak akan begitu peduli .

Namun para pengikut mazhab Syiah merosakkan semua tata cara kehidupan sedia ada di bumi Iraq terutama dengan konsep kahwin mut’ah – yang memang tak ada bezanya dengan pelacuran.

Saddam juga curiga dengan penduduk Syiah Iraq yang cenderung menyokong kerajaan Syiah Iran. Saddam yakin mereka tidak akan memperlihatkan kesetiaan kepada Iraq kerana fahaman mazhab melebihi patriotisme kenegaraan.

Perang dengan Iran yang selalu Saddam sebut sebagai mewakili dunia sunni dan arab di Timur Tengah menambahkan curiga Saddam kepada pengikut Syiah.

Di rantau Timur Tengah sendiri , satu – satunya negara yang menyedari kehadiran Iran sebagai negara Syiah adalah Iraq . Saddam – memerintah hampir bersamaan dengan Khomeini pada tahun 1979 dari awal sudah melihat pengaruh besar Iran ke Iraq dan negara-negara Arab yang lain .

Sejarah juga menunjukkan bahawa Iran adalah antara negara yang kemudian mendesak PBB untuk memerangi Saddam.

Beberapa ulama di Tanah Arab mengambil kesimpulan bahawa Saddam mati dalam keadaan khusnul khatimah.

(Sebahagian sumber Islam Pos)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

REJIMEN PEJUANG MAYA DIRAJA

Popular Posts

Followers

Blog Archive