Sunday 17 November 2013

APA GUNA ADA GLC UNTUNG BERBILION KALAU TAK BANTU MELAYU @Razlanrafii
Negara Malaysia mempunyai rakyat yang pelbagai kaum, dan tidak dinafikan kaum Melayu adalah kaum yang paling miskin di Malaysia.

Walaupun banyak bantuan dan dasar yang ditekankan oleh Kerajaan Barisan Nasional kepada bangsa Melayu, namun ianya tidak banyak mengubah bangsa Melayu dari sudut kejayaan ekonomi.

Melayu masih lagi kebelakang dari sudut pemilikan hartanah, melayu masih lagi bergelumbang dengan mencari formula merebut kek ekonomi dalam Malaysia.Banyak pihak yang perlu disedarkan untuk kita bersama mencapai kejayaan apabila sesuatu dasar kerajaan itu sudah ditetapkan, banyak juga GLC yang retorik dalam menjayakan dasar kerajaan bagi membantu penumbuhan ekonomi orang Melayu.

Terbaru, YAB Perdana Menteri merayu agar GLC dapat membantu syarikat akhbar Melayu!

Pandangan ikhlas saya, tugasan sekecil ini pun gagal di laksanakan oleh GLC, bagaimana pula agenda yang lebih besar untuk membantu pengagihan kek ekonomi untuk orang Melayu?

Sudah masanya Pengerusi-Pengerusi GLC dipanggil setiap minggu bagi melaporkan secara jelas laporan pembangunan. Perbincangan secara terperinci setiap agenda bangsa melayu.

Memang benar mereka mempunyai KPI untuk keuntungan organisasi mereka, namun ianya bukanlah alasan untuk bersama melaksanakan tugasan bagi meningkatkan ekonomi bangsa melayu.

Minggu lepas, pendedahan oleh YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Petronas yang tidak membantu bumiputra amat memalukan. Rupanya cakap-cakap kedai kopi yang membayangkan petronas tidak membantu orang melayu adalah benar belaka!

Agak malu juga apabila melihat pengerusi-pengerusi dan lembaga pengarah di GLC adalah kebanyakkan Melayu, namun tidak memikirkan masa depan orang melayu secara khususnya. Malu kita kepada bangsa lain yang tidak pernah lekang memikirkan bagaimana mereka dapat meningkatkan ekonomi bangsa mereka!

Razlan Rafii
Ketua Pemuda UMNO Seputeh

1 comment:

Anonymous said...

GLC wajib pelihara tanggugjawab asal dan Melayu juga mesti ubah SIKAP.. jgn terlalu spoon fed, sehingga tk berubah attitude berniaga, tidak ada seni dan usaha yg jitu.. sikit2 hanya bergayut pada kerajaan.

Jadi kontraktor yg berwibawa, jangan hidup mcm biawak, sub sana sub sini.. akhirnya kualiti jatuh, Cina juga yang kaya.. compan Melayu xdpt apa2 kemahiran ataupun kejuruteraan.. matlamat tk tercapai akhirnya...

Sikap Melayu yg sempit dlm berniaga.. terlalu letak satu sumber sbg input penjanaan untung punca gagal utk bersaing. Cina mereka kukuh dan berjiwa seni berniaga.. xboleh cara ini mereka usaha cara ini.. org Melayu hanya duduk dlm pejabat lobi org poltiik.. tp bila dh dapat kontrak.. sub pd Cina.. tidak ada minat bersungguh utk buktikan keupayaan kaki sendiri.. bina empayar..

Harap Tan Sri Syed Mokhtar AL-Bukhari.. itupun Campuran Arab..klu harap Melayu betul tahu gaduh dengki dan makan untung atas angin dgn Cina.. so bila nk berjaya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

REJIMEN PEJUANG MAYA DIRAJA

Popular Posts

Followers

Blog Archive