Thursday, 24 May 2012

PTPTN !!! WEI RAFIZI SIJIL AKAUNTAN HANG BELI KAT MANA ?? MATEMATIK PUN FAIL

Bukti Rafizi Lemah Matematik #DebatPTPTN
Sebagai langkah penjimatan kononnya, Rafizi hendak beri RM5,000 setahun sahaja kepada pelajar IPTA. Cukupkah hendak tampung kos sara diri?. Sila lihat statistik di atas. Cukupkah RM5,000 untuk tampung kos sara diri?

YB Khairy memberi contoh Universiti Sains Malaysia (USM) yang memberi geran RM746 juta pada 2011, kemudian sejumlah RM568 juta pada 2012.Secara puratanya jika mengambil 10 IPTA, maka jumlah peruntukan yang diperlukan adalah RM31 bilion, bukan RM5 bilion seperti yang disebutkan Rafizi. Sekali lagi Rafizi tersilap angka.

Ketiga, Rafizi menyatakan hendak subsidi yuran untuk 1.4 juta pelajar IPTS. Jumlah yang diperlukan untuk subsidi yuran ini melibatkan RM60 bilion ringgit. Mana Rafizi dan pembangkang hendak dapatkan duit? Petronas?

Sekali lagi matematik mudah Rafizi adalah dengan mengatakan boleh berjimat dengan cara jangan membina universiti. Ini masih lagi tidak cukup untuk memberi semua subsidi kepada IPTS.

Akhirnya kalau kita mengadaikan negara ini ke tangan mereka yang lemah matematik, maka negara ini boleh menjadi papa kedana. Tolak pakatan pembangkang, memang wajarlah dibayar RM1 kepada pegawai khas kepada penasihat ekonomi Selangor ini.

Dulu masa Anwar Ibrahim debat dengan Shabery Cheek, Rafizi yang beri fakta salah pada Anwar (baca sini). Malam tadi, Rafizi silap lagi. Bagaimana orang yang lemah matematik sebegini boleh jadi pengarah strategik PKR? Angin perubahan

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

REJIMEN PEJUANG MAYA DIRAJA

Popular Posts

Followers

Blog Archive