Wednesday, 25 June 2014

BETULKAH APA YANG DICERITAKAN OLEH ASAM KIPAS TENTANG IBU FIRDAUS ??




Bismillah.

Alhamdulillah, petang tadi saya dan isteri, Siti Salwa diberi keizinan Allah untuk melawat adik Muhammad Firdaus Dullah di Hospital Tuaku Jaafar, Seremban..

Pertamanya, saya mohon maaf jika post ini panjang, harap anda dapat bersabar dan baca kerana intipatinya adalah penting dan harap dapat di"share" kepada sesiapapun yang anda jumpa diluar mahupun Facebook friends list anda..

Adik OKU ini terkenal akibat berita yang tersebar luas konnonnya dia "dikurung" oleh ibunya dirumah sehingga kurus kering. Dan akibat fitnah yang berleluasa tentang betapa "zalim"nya si ibu itu,

saya rasa bertanggungjawab untuk menceritakan hal sebenar kepada kalian semua agar kalian dapat membetulkan semula persepsi anda dan tidak termakan fitnah yang telah anda baca baik daripada akhbar, TV mahupun post di Facebook....

Dan sepertimana post saya yang terdahulu, para keyboard warrior dan generasi "mohon share" bertungkus lumus untuk memaki dan menghina ibunya atas "perbuatan" tidak berhati perut oleh ibu adik Firdaus, Puan Lola.



Facebook ibu adik Firdaus dijejaki dan digelar iblis, syaitan, kejam dan sebagainya..sedarlah wahai rakan sekalian, ini tidak lain hanyalah fitnah yang amat tidak bertanggungjawab para pemberita, generasi "mohon share" dan keyboard warrior terhadap ibunya...

~~~~~

Ketika berada di Wad, saya turut berpeluang untuk bercakap dengan Kak Nor ( Dalam gambar, yang sedang memeluk Firdaus ) yang merupakan jiran,bekas penjaga adik Firdaus, dan juga sahabat baik Puan Lola. Menurut Kak Nor, Puan Lola amat menyayangi Firdaus walhal tidak pernah sekalipun dimarah apatah lagi dijentiknya Firdaus...Walhal, keprihalan Firdaus diketahui oleh jiran sekeliling Flat tempat tinggal mereka kerana semasa Kak Nor masih lagi menjaga Firdaus, dia selalu dibawa main bersama kanak-kanak lain di perumahan tersebut...Dan Kak Nor telah menjaga Firdaus sejak dia berumur 4 tahun lagi. Namun begitu, akibat urusan yang tidak dapat dielakkan Kak Nor berpindah ke Gemencheh..

Akibat ini, tiada lagi siapa yang sanggup menjaga dan membela Firdaus semasa ketiadaan Puan Lola ke tempat kerja.

Dan disinilah bermula kisah dimana Puan Lola terpaksa meninggalkan Firdaus berseorangan dirumah akibat terpaksa bekerja menampung belanja keluarga. Dia bekerja di KLIA dan gajinya hanyalah sedikit
yang amat sangat. Anak kedua Puan Lola yang berumur 6 tahun ( Turut berada di hospital dalam wad yang sama kerana Puan Lola ditahan ) menpunyai kondisi "Hyperactive". Puan Lola juga diberikan ujian kesihatan dan beliau sendiri sakit..Masya Allah besar ujian keluarga ini.

Puan Lola menanggung perbelanjaan sewa rumah, perbelanjaan motor perubatan, menghantar wang kepada ibu bapanya di Sabah dan macam2 lagi dan akibat kepayahan ini, mereka hidup sekangkang kera sebagai mana anda boleh lihat dalam rumahnya yang kosong. Untuk menambah pendapatan, Puan Lola mencari dan menjual tin kosong dan juga kotak-kotak... Masya Allah.

Dan jika kita persoalkan mengapa hanya diberi pakaian reput kepada Firdaus, "mak dia tak mampu ke nak beli baju RM5 sekalipun ?" Jawapannya senang, ya mereka teramat miskin hingga hendak beli baju baru pun tidak mampu.

~~~~~

Untuk menguatkan lagi pendapat kami terhadap Puan Lola, kebetulan datang dalam wad tadi bersama saya adalah seorang lelaki yang merupakan ahli NGO kawasan perumahan Puan Lola sekeluarga. Beliau
pernah bekerja denga Puan Lola selama 6 tahun di KLIA dan beliau turut mengatakan bahawa apa yang masyarakat perkatakan terhadap Puan Lola adalah salah sama sekali. Beliau seorang yang lemah lembut, rajin dan selalu kerja "overtime" untuk mencari duit lebih bagi menampung keluarga.

Situasi kini adalah Kak Nor menjaga Firdaus dan adiknya di Wad kanak-kanak tersebut jika berkesempatan dan beliau tanpa meminta sesen pun berulang alik dari Gemencheh ke Seremban untuk menjaga adik

Firdaus. Sepanjang saya di Wad tadi, adik Firdaus kerap kali memanggil "Mak..." "Makk..." sambil memeluk Kak Nor yang masih lagi diingatinya.kali memanggil "Mak..." "Makk..." sambil memeluk Kak Nor yang masih lagi diingatinya. Kembalikanlah Puan Lola kepada Firdaus yang mana beliau kini ditahan untuk direkodkan keterangan.... Moga Allah pertemukan mereka semula dengan secepat mungkin, insya Allah.

~~~~~

Sehubungan itu kami semua yang hadir petang tadi dalam Wad itu sepakat bersama ingin membetulkan persepsi yang salah yang digambarkan oleh media massa, generasi "mohon share" dan juga keyboard warrior terhadap keluarga Puan Lola.Moga Allah dapat permudahkan urusan mereka dan kita semua, insya Allah.

Tidak percaya dengan apa saya tulis nih ? Pergi lawat sendiri adik Firdaus di Wad Kanak-Kanak Hospital Seremban. Tiada satu pun calar atau parut dera pada adik Firdaus, yang ada hanyalah kesan kasih sayang ibu yang bersusah payah menjaga si adik meskipun ibunya sakit dan tidak mampu...

###########

Kesimpulan yang boleh dibuat adalah :

1 ) Kita seharusnya malu dan harus rasa bersalah terhadap Puan Lola atas Fitnah dan tohmahan yang disebarkan. Mohon maaf kepada ibu adik Firdaus jika berkesempatan. Kita harus ingat, jika orang kutuk mak kita kita mesti akan marah bukan main lagi dan akan membalas perbuatan terkutuk tu betul tak ? Bayangkan anda telah mencaci ibu kepada adik Firdaus yang OKU yang tidak mampu untuk marah atau membalas perbuatan anda terhadap ibunya.. Anda patut malu dengan diri anda dan segeralah bertaubat.

2 ) Kita tidak boleh menuduh melulu tanpa membuat siasatan terperinci terhadap sesuatu perkara. Silap langkah maka ianya menjadi Fitnah. Ingatlah Fitnah itu dosanya lebih besar dari membunuh.

Mampukah anda tanggung dosa itu diakhirat kelak ? Wallahualam.

3 ) Tanamkan sikap membantu kepada orang yang susah, jangan tunggu NGO ataupun orang datang kutip derma baru nak tolong. Cari dan berkawanlah dengan orang yang miskin dan susah. RM1 bagi anda
mungkin sedikit, namun bagi mereka ianya tidak ternilai... Besedekahlah sentiasa, meskipun harta didunia kurang, harta dan pahal diakhirat berkali ganda Allah akan balas.

4 ) Apa kata kita buat satu derma kilat, kumpul duit untuk rawatan dan belanja Puan Lola, Adik Firdaus dan adiknya yang berusia 6 tahun tu. Kalau rumah anda ada kipas, kerusi ataupun meja baju lebih ke, kumpul dan derma kepada mereka...Kan lagi bagus macam tu. Marilah besedekah kerana semua ini amalan yang digalakkan agama Tak rugi pun kita, lagi untung ada

5 ) Tolong share post ini. Ada pepatah mengatakan "Lying is bad, but hiding the truth is even worse". Sebagai seorang yang bertanggungjawab, kongsikan post ini kepada semua supaya kebenaran diketahui umum. Insya Allah hanya Allah dapat membalas jasa anda.

Walahualam.

Sekian,
Muhammad Kamal Zawari @ Asamkipas



KOMEN
Kalau betullah mak adik Firdaus ini ada masalah kewangan, kenapa biarkan sampai Firdaus kurus kering dan biarkan terabai ?? Kalau tak mampu, Malaysia ada JKM, bantuan zakat, baitumal dan banyak lagi agensi yang mampu beri pertolongan, tapi kenapa ibu adik Firdaus ini rela anaknya dilayan sebegini rupa ?

11 comments:

Labu8455 said...

Alasan yang amat memualkan..

Anonymous said...

alasan bodoh..ada mslh kewangan konon..ada facebook-internet-smartphone..sape nk percaya ckp dia..selfish!!

Bannister Road said...

alasan yang tak boleh di terima.. kenapa si lola tu biarkan anak dia melarat begitu sekali... sebenarnya dia cuba perlahan lahan.. memusnahkan satu jiwa..dia tak kuasa nak tanggung beban ada anak oku.

Anonymous said...

Sapelah nal percaga alasan cam tu. Tak logiklah. Tengok gambar. Bukan main melawa siap dgn make up lagi.

pakteh non said...

tak kan nak basoh taik perlu banyak belanja dan masa ulasan yg bodoh ,cuba tengok keadaan bilik penoh sampah, taik, tanah, menunjukan tempat itu dah lama tak di urus,jangan cuba membela manusia cam ini

firda Fyd said...

Janganlah menafikan kebenaran.. kain tudung, celak & lipstik si ibu bukankah jauh lebih mahal dr harga sehelai baju tshirt yg baru utk anak istimewa itu.. ;( simpati sy utkmu adik firdaus..

Anonymous said...

siapakah yang hendak dia dustakan?.. seorang ibu biasanya sanggup tak makan dan berpakaian baru asalakan anak mendapat suapan kehidupan.. memakaikan pakaian bersih, menyediakan bilik bersih, membersihkan diri anak, menyuapkan sekeping dua roti kering (kalau miskin sangat)memakaikan seluar..tidak memerlukan ribuan ringgit dan 24 jam... setelah tertangkap dan terdedah kesalahan cuba lari dari kenyataan... apakah mengurung dalam rumah dan bilik berkunci yang gelap gelita sehingga anak malang itu menjadi rangka hidup satu cubaan untuk berdikari?... I SAY THESE ARE ALL BULLSHITS!!! just punish her setimpal dengan perbuatannya yang telah mengabaikan tanggungjawab menjaga anugerah Allah swt... SHE IS JUST NOT WORTH LIVING.. put her behind bar with no food and drink and no toilets and no clothes.. perhaps she will learn a lesson..

SolitaireHunter said...

Kalau ibunya tak salah, masyarakat keliling dan penulis artikel ini lah yang patut disalahkan kerana telah mengetahui lebih awal budak terbiar ni sehingga tidak seorang pun ambil tahu mengenai nasibnya

Anonymous said...

Memang Si Lola tak sanggup jaga anak OKU ni, kalau tak takkan dia serahkan pada pengasuh untuk menjaga makan minum pakai adik Firdaus ni. Tengok tempat Firdaus ditinggalkan pun dah tau memang Si Lola ni mengabaikan anak OKU ni. Lagi pun gaji bersih dia RM1500 lebih, baju dia bukan main cantik tapi anak dia pakai baju lama sampai reput. Sorry la, aku pun kasihan lihat keadaan keluaga dia begini tapi sesusah mana pun takkan la sanggup biarkan anak sendiri kelaparan, dikurung macam kucing kurap..

Anonymous said...

Menipu la kalau kata tak dak duit sangat...kalau yer pon tak dak duit takkan ko tak boleh kemas bilik anak ko bagi cantik2?? taik dia ko tak buang ? mandikan dia ke? semua orang ada 24 jam. ko keje 24 jam ke sampai xdak masa nak jaga anak?? Klu ko korbankan masa jaga anak OKU ni pasti besar ganjaran dari Allah. Klu ko ssh pun..insya Allah rezeki insan istimewa tetap ada. mmg bodoh lah penulis ni dok buat cerita2 palsu ni.. memang la dia tak dera fizikal tapi dia dera budak tu sampai tak bagi makan...x mandikan...tu bukankah penderaan. tak payah la nak salahkan kerajaan ke orang sekeliling ke sbb klu ko tak bertegur jiran2...takkan jiran nak buat baik dgn ko. dalam kes ni aku mmg sokong mak budak ni masuk penjara. sapa2 nak buat tabung kebajikan untuk budak ni biarlah ikhlas...jangan dok seleweng tempat lain plak. ingat..makan duit anak2 yatim haram..tambah plak insan istimewa...neraka jahanam la jawabnya...

Anonymous said...

kalau sayang anak kenapa sampai anak kuus kering?kalau sayang anak kenapa anak dibiarkan duduk dengan najis dan sampah?takkan bodoh sangat atau tinggal dalam hutan hingga tak boleh tanya dengan orang bagaimana nak hubungi jabatan kebajikan masyarakat untuk mengadu nasib tentang anaknya. kerajaan bagi pendidikan percuma untuk memandaikan rakyat. janganlah nak tagi simpati dengan cara begini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

REJIMEN PEJUANG MAYA DIRAJA

Popular Posts

Followers

Blog Archive